LAVA döküm demir tencere ve tavalar; her yemek tarifi için örneğin çorbalar, rostolar, ızgaralar, pilavlar, güveçler ve tatlılar, kekler, kiş veya ekmekler gibi fırınlanmış yemek tarifleri için kullanılabilmektedir. Döküm demir her türlü pişirme tekniğine uygundur. Isı tüm yüzeye eşit yayılacağı için kısık ateşte uzun pişirme gerektiren; yahni, güveç, zeytinyağlı gibi yemeklerde mükemmel pişirme sağlar. Aynı şekilde döküm demirle pişen etler mangal, sebzeler köz tadında olur.
Tavuklu Wrap
Hazırlanışı
Kabak, mantar, kırmızı biber ve yeşil biberi soteleyin ve üzerine kajun baharatını ilave edin. Sotelediğiniz sebzelere ince şeritler halinde doğranmış tavukları da ekleyerek pişirin. Tortilla ekmeğinin içerisine hazırladığınız harcı ekleyin ve sarın.
Malzemeler:
- 320 gr tavukgöğsü
- 60 gr kabak
- 60 gr mantar
- 60 gr kırmızıbiber
- 60 gr yeşilbiber
- 1/2 çay kaşığı kajun baharatı
- 1 çay kaşığı sıvı yağ
- 4 adet tortilla ekmeği
Tavuk Tandır Humus
Hazırlanışı:
Tavukgöğsünü haşlayın ve üzerlerini kajun baharatı ile kaplayıp zeytinyağı ilave edip 180 derece fırında 15 dk pişirin. Haşlanmış nohut,tahin, tereyağı, limon, kimyon ve tuzu iyice çırpın. Servis tabağına önce humusu koyun ve ardından tavukları ince dilimler halinde yerleştirin.
Malzemeler:
- 300 gr tavuk göğsü
- 80 gr tereyağı
- 60 gr kajun baharatı
- 2 su bardağı nohut
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 2 adet limon
- 3 çay kaşığı kimyon
- Tuz
Ispanaklı Yumurta
Hazırlanışı
Soğanları küp şeklinde doğrayın ve pembeleşinceye kadar kavurun. Ispanakları ekleyin iyice soteleyin. Fırın kabına alıp üzerine yumurtaları kırın. 180 derece fırında 15 dk pişirin.
Malzemeler:
- 500 gr ıspanak
- 5 adet yumurta
- 1 adet soğan
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
Peynirli Kırmızı Biber Dolması
Hazırlanışı
Biberlerin sap ve tohum kısımlarını çıkartın. Ayrı bir kâsede peynir, maydanoz ve zeytinyağını karıştırıp bu harç ile dolmaların içlerini doldurun Fırın kabına dizip biberler yumuşayıp üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Malzemeler:
- 500 gram kırmızı biber
- 200 gram beyaz peynir
- Yarım demet maydanoz, ince kıyılmış
- 3 kaşık zeytinyağı
Portakallı Brüksel Lahanası
Hazırlanışı
Lahanaların dış kabuklarını temizleyip yıkayın. Tuz ilave etitğiniz kaynayan suda ya da buharda pişirin. Tereyağını tencereye alın. Eriyince küçük doğradığınız soğanları iyice kavurun. Lahanaları ekleyip soteleyin. Portakal kabuğu ve suyunu ekleyip 2 dakika pişirin. Ocaktan alıp limon suyunu ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. İsteğe göre sıcak ya da ılık servis yapın.
Malzemeler:
- 450 gr Brüksel lahanası
- 30 gr tereyağı
- 5 adet arpacık soğan
- 1 adet rendelenmiş portakal kabuğu
- 1/2 su bardağı portakal suyu
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Tuz
- Karabiber
Somon Izgara
Hazırlanışı
Patatesleri haşlayın, soğutun ve soyun. Soyulmuş patatesleri iyice ezerek püre haline getirin. İçerisine süt ve tereyağını ekleyerek ezdire ezdire karıştırarak pişirin. Kıvamını alınca ocaktan alın. Izgara tavayı iyice ısıtın ve yağı üzerinde gezdirin. Somonların 2 tarafınıda iyice kızartın ve üzerine tuz ekleyin. Patates püresini tabağın altına koyup üzerlerine somon balıklarını yerleştirin.
Malzemeler:
- 2 adet somon fileto
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- Tuz
- 2 adet patates
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı
- tereyağı
Cannoloni
Hazırlanışı
Lazanyaları safranlı suda haşlayın. Ayrı bir tavada tereyağını eritin ve sarımsakları soteleyin. İçerisine tavuk kıymasını ekleyin ve iyice kavrulduktan sonra taze soğan, fesleğen, taze kekik, tuz,karabiber ve kremayı ekleyin. Ayrı bir tencerenin içerisinde tereyağını eritin unu ekleyin ve un kokusu gidene kadar kavurun üzerine sütü ilave ederek beşamel sosunu hazırlayın. Haşladığımız lazanyaların içerisine harcı koyarak rulo şeklinde sarın ve fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine beşamel sosu sürün ve rendelenmiş kaşarı serpin. 180derece fırında 15dk pişirin.
Malzemeler:
- 2 adet lazanya
- 140 gr tavuk kıyması
- 2 dal taze soğan
- 80 gr krema
- 1 dal taze kekik
- 2 diş sarımsak
- 50 gr tereyağı
- 2 dal fesleğen
- Tuz, Karabiber
Safran - 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- 100 gr kaşar peyniri
Focaccio
Hazırlanışı
Mayayı ve 1 yemek kaşığı toz şekeri ılık suda eritin. 4 su bardağı unu ve 2 tatlı kaşığı tuzu geniş bir kapta karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp eriyen mayayı dökün, bir yandan azar azar (hamur kıvama gelene kadar) zeytinyağı ekleyip yaklaşık 10 dakika yoğurun. 2. kabın üzerini streçleyip oda sıcaklığında 3 saat bekletin. 3. 3 saat sonunda 2-3 dakika daha yoğurun ve yağlı kağıt serili (veya yağlanmış) bir fırın tepsisine hamuru yayın. bir elinizin parmak uçlarıyla hamura bastırın. (parmaklarınız hamurun altındaki tepsiye ulaşmalı) 4. hamurun üzerine zeytinyağını, parmesan peynirini, biberiyeyi ve karabiberi serpip önceden ısıtılmış 200C fırında 20-25 dakika pişirin. fırının kapağı aralık olacak şekilde soğutun.
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 paket yaş maya (42g)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 4 su bardağı un
- 2 tatlı kaşığı tuz
- zeytinyağı
- 1/4 su bardağı parmesan peyniri
- biberiye
- taze çekilmiş karabiber
Deniz Mahsulleri Güveç
Hazırlanışı
Karides, midye, ahtapot, yengeç ve zeytinleri tereyağında soteleyin. Tuz ve karabiberini ilave edin. Güveçlerin içerisine yerleştirin. 180 derece fırında 15dk pişirin.
Malzemeler:
- 100 gr karides
- 100 gr iç midye
- 100 gr ahtapot
- 100 gr yengeç
- 100 gr yeşil zeytin
- Tereyağı
- Tuz
- Karabiber
Topalak Çorbası
Hazırlanışı
Bulgur, kıyma, yumurta, ince doğranmış kuru soğan, un, tuz, akbiber, pul biber ve sarımsak ile bir harç hazırlayın. Hazırladığınız harcı minik minik toplar haline getirin. Ayrı bir tencerede tereyağını eritin. Salça ve domatesleri soteleyin. Üzerine sıcak su ilave edin ve sirke, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyerek kaynatın. Hazırladığınız topları içerisine atın ve pişmesini bekleyin. Çorbamız hazır. (Arzu ederseniz çorbayı servis ederken sarımsaklı yoğurt ilave edebilirsiniz). Afiyet olsun.
Malzemeler:
- 100 gr bulgur,
- 50 gr kuzu döş kıyma,
- 1 adet yumurta, 1 adet kuru soğan,
- 10 gr un,
- 3 gr tuz,
- 3 gr akbiber,
- 3 gr pul biber,
- 2 diş sarımsak,
- 4 adet domates,
- 1/2 çay bardağı sirke,
- 1 tatlı kaşığı biber salçası,
- 3 yemek kaşığı tereyağı,
- 5 gr tuz, 5 gr karabiber,
- 5 gr kimyon, 1/2 adet limon ve 4 yemek kaşığı yoğurt
Fırın Makarna
Hazırlanışı
Makarnaları derin bir tencerede bol suda 8-10 dakika haşlayın. Haşladığınız makarnaları süzerek soğuk sudan geçirin ve süzülmesi için süzgeçte bekletin. Beşamel sos için tereyağını ve unu tencereye koyun ve un rengini değiştirene kadar orta ateşte kavurun . Üzerine sütü azar azar eklerken bir yandan da robot ile çırparak karıştırın. Sos koyu bir kıvam alınca ocaktan alın. Geniş bir kapta makarna, beşamel sos ve 2 su bardağı kaşar peynirini karıştırın ve fırın tepsisine alın. Üzerine 1 su bardağı kaşar peyniri rendesini döşeyerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Malzemeler:
- 1 paket fırın makarna
- 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
- 3 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- Tuz
- Karabiber
Kalamar Dolması
Hazırlanışı
Ayıklanmış kalamarların gövde kısımlarını tuzlu suya atıp 10 dakika haşlayıp çıkartın. Suyu atmayın. Kalamarların kollarını ince ince kıyın. Taze soğanın dış kabuğunu soyun ve ince halkalar halinde doğrayın. Kuşüzümünü 15-20 dakika sıcak suda bırakın. Soğuyunca çöplerini ayıklayın ve suyunu süzün. Iki kaşık zeytinyağını, dolma fıstığını, soğanı, kalamarların doğranmış kollarını tavaya koyun. Karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Pirinci, tuzu, karabiberi, yenibaharı, tarçını ve kuşüzümünü ekleyin. 1 fincan kalamarların içinde kaynadığı sudan katın. Kısık ateşte 1-2 dakika pişirin. Ocağı söndürün. Kıyılmış dereotunu ekleyin. Küçük bir kaşık yardımı ile kalamarları doldurun. Küçük bir tencereye yan yana koyun. 2 fincan daha kalamarların içinde kaynadığı sudan ekleyin. 1 kaşık zeytinyağını üzerlerine gezdirin. Bir tabağı ters çevirip üzerlerine kapatın. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Kalamar dolmasını ılık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 8 adet küçük kalamar
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet taze soğan
- 1,5 yemek kaşığı dolmalık pirinç
- 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
- 1 tatlı kaşığı kuşüzümü
- 1/2 demet dereotu
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1/2 çay kaşığı tarçın
- karabiber, tuz